Ja! Jeg er dame! Ja! Jeg kan kjøre båt! Jeg er flink til å kjøre båt!

Det er mange utropstegn i overskriften! Det er fordi jeg mener noe! Hegnar se opp!

Når jeg skriver at jeg er veldig opptatt av havet og av båter og at jeg har bodd i båt i flere år, er det kanskje mange som tenker at jeg er en mann? Mannens arena eller hva? Nå er det en ting som taler for at du har skjønt at jeg ikke har utovertiss, og det er at bloggen heter Fru Hav, ikke Herr Hav.

Jeg har ofte opplevd å få oppmerksomhet fordi jeg er en dame som kjører stor båt. 36 fot er ganske stort, og 46 fot som jeg har anskaffet sammen med kjæresten er i hvert fall ganske stort. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har kjørt inn til en brygge og sett en liten gjeng staute karer stå med hendene i lomma, litt måpende fordi jeg står og styrer ti tonn båt på 36 fot med stor motor i. De venter på mannen som skal dukke opp fra de dype lugarer, men det gjør han ikke. Når det blir klart for de staute karer, blir de helt rare, men jeg har utelukkende fått hurrarop og gode kommentarer som, ”skulle ønske kona mi var som deg (sukk)”.

Men nå har jeg opplevd sure oppstøt fra en sånn staut kar, gamle Hegnar i Finansavisen.

Trygve Hegnar synes menn er født med en bedre evne til å kjøre båt. Har du hørt på makan? Kjører han med utovertissen sin? Nei, jeg tror ikke det.

I begynnelsen av min periode som skipper på ganske stor båt, sånn rundt år 2010, opplevde jeg veldig sjelden å se andre damer på sjøen med stor, eller ganske stor båt. Jeg har ikke gjort noen vitenskapelig undersøkelse av dette, men jeg har fartet mye rundt på mitt hav, indre Oslofjord, og vinker alltid ivrig til andre båtentusiaster jeg har passerer. Av og til har jeg sett damer i små båter, og vinker enda gladere til dem. Men nå ser jeg stadig oftere damer med fast grep om roret på store båter, og jeg vinker og vinker. Jeg har fortsatt ikke blandet vitenskapens metoder inn i dette her, men jeg er da helt sikker på at det er flere damer som kjører båt nå.

Hegnar sier mye rart i innlegget sitt i Finansavisen lørdag 21. juli 2018. Han sier at nyere forskning viser at 100 % av de som kjører vannscootere er menn. Altså 0 % damer. Jeg tror Hegnar har falt av et par lass på veien, han forteller ikke hvilken forskning som har avdekket denne ”sannheten”. Jeg kan i hvert fall avsløre at jeg siste år har sett hele to damer på vannscooter, jeg har sikkert sett en liten haug med mannfolk og jeg har sett mange jeg ikke vet om er mann eller dame. Men min forskning viser at det er langt flere enn null prosent damer på vannscootere.

Hegnar, jeg er ikke ferdig med deg. Du sier at, og hold deg fast her, det er ikke til å tro: ”Mannen er, rett og slett, bedre med navigering, oversikt og forståelse av vind og vær. Det er medfødt.” Dette er ordrett sitat, fra Hegnars egen kommentar i egen avis! Jeg dævver! Nå gjør jeg jo ikke det, men jeg sitter med høy puls, sinnerødmende topp og med vissheten at jeg, en vaskekte dame uten doping, er flink til å kjøre båt. Jeg tør påstå, bedre enn de fleste mannfolk.

Sånn! Nå er det sagt. Puh. Puls ned, refleksjon og klokskap frem. Sannheten er vel at jeg har tørt å prøve meg. Når jeg skal legge til i en trang havn, tenker jeg at jeg kan prøve igjen om jeg ikke får det til på første forsøk, det gjør alle, til og med menn. Jeg har trent mye på å kjøre båt, det gjør meg flink. Jeg har satt meg inn i regler, tatt D5L, populært kalt «kystskipperen», jeg kan navigere. Hegnar! Det man øver på blir man flink til. Man blir ikke født med en ferdigtrent hjerne. Man lærer mens man lever.

Og når du nevner Kong Harald, jeg er ganske sikker på at han fikk langt mer seiltrening i barndommen og ungdommen enn Dronning Sonja, og skal jeg gjette videre fikk han nok mer oppmuntring også, fordi han er mann. Så jeg, Hegnar, har bestemt meg for mange år siden, at jeg skal være et forbilde. Hun som tør å kjøre båt. Det er det det handler om.

En oppfordring til slutt, Hegnar, slutt å skrive vrøvlete og begynn å heie på jentene, ingen er tjent med det tullet der!

Tekst: Ann Iren Ødeby


Faksimile fra Finansavisen, 21 juli 2018 (Ja, det er faktisk sant!)

LagreLagre

LagreLagre

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.