Båtlivets gleder og… utfordringer.

Å eie en båt er for det meste veldig fint, men av og til går det ikke helt som man verken ønsker eller planlegger. Etter noen år med mye fiksing og ordning var planen å legge ut på en ukes ferietur med stas-skuta, The Black Pearl. Pakket og klare var vi, det vil si, vi pakker jo ikke, alt er med, men så, kabom! Lekkasje!


Vannet renner sakte, men akk så sikkert inn.

En gjennomføring med en liten propell som måler hastigheten Perlen gjør gjennom sjøen fant det for godt å slippe inn sjøvann. Først bare noen udramatiske dråper, så noen flere dråper, og etter at co-kaptein, kjæresten, forsøkte å stramme litt på elendigheten ble det klart at det ikke var mangel på stramming som var problemet. Vannet begynte å fosse inn og pulsen steg ganske så raskt. Jeg var på båtkjørerjobben min da jeg fikk telefon fra kjæresten. Kom NÅ! var ordren. Og vips, var jobbebåten Undine gjort om til en superduper redningsbåt. Litt som supermann i telefonkiosken.


Perlen taues mot landsetting.

Men som kjent, en ulykke skjer sjelden alene, og Perlen gikk ikke i gear da vi i den opphetede situasjonen skulle kjøre henne rundt bryggesystemet og bort til den ventende krana i båthavna, som egentlig hadde tatt helg. Da fikk Undine virkelig prøvd seg som en sjøens redningskvinne. Hun tok lydig imot tauet fra Perlen, og sammen trakk vi det synkende skipet rundt brygger og inn i selene som hang i krana krana. Puh! Reddet!


En perle i stroppen.

Og skrekk og gru, det viste seg at den lille propellen bare var å pirke ut med en liten finger, og tanken på vannstrømmen som ville kommet inn hvis den hadde falt ut mens Perlen lå i vannet var mildt sagt skremmende. Men pytt sann, det gikk bra. Eller?

Etter en liten flyvetur var Perlen trygt på land, men manglende løftemerker gjorde at giveren til ekkoloddet havnet under stroppen, og ble ødelagt. Så altså, ett problem til. Og hvor får man tak i givere og gjennomføringer en fredag ettermiddag, når nesten all båtbutikkene har lørdagsfri? Det gjør man ikke.


En båt uten vann under kjølen, er en båt, men…

Rett før Perlen begynte å lekke alvorlig hadde vi observert en aldri så liten lekkasje fra akslingen, altså den stangen propellen sitter på. Stangen går jo fra innsiden av båten og ut, og en pakkboks skal sørge for at vannet holder seg på utsiden. Så derfor, ny pakkboks ble innkjøpt, det var like greit å montere den mens Perlen allerede lå på land, en flue til i samme smekk. Og du verden så mye man lærer om båtdeler når man må. Pakkboks, det hadde jeg aldri hørt om før. Men som sagt så gjort, ny pakkboks ble dyttet, skjøvet og truet på plass. Vi hadde valgt en oljefylt en, og fylte derfor opp pakkboks-olje-beholderen med… olje. Men akk. All oljen havnet på asfalten under båten. Så vips. Enda et nytt problem var et faktum (nå var vi litt lei, og begynte å slutte å kalle problemene våre for utfordringer, de er problemer. Basta!)

Men hvorfor holdt ikke pakkboksen på oljen? To årsaker. Da pakkboksen ble truet på plass ble en simring, altså en pakning, skadet, men det burde ikke vært nok til at oljelekkasjen ble så massiv. Vi undersøkte derfor akslingen, og der var synderen. Akslingene, altså stangen med propell i enden, var slett ikke pen, den var ripete, gropete og helt umulig å gjøre tett med en pakkboks. Så den måtte selvfølgelig byttes, den også. Og flaks over all flaks, de hadde én igjen i butikken. Men noen av kraterne i akslingen var forårsaket av en liten djevel, en settskrue på en klemflens, som hadde satt seg fullstendig og dønn fast. Den var ikke til å rikke, men den måtte ut. Settskrue på klemflens i pakkboks, helt komplett ukjente begreper for meg før denne uka. Og nå var den vårt aller verste PROBLEM! Kjæresten tok klemflens og settskrue under armen og reiste ut i verden på jakt etter løsningen. På et skrotnisseverksted langt inn i de dype skoger fant han to brødre som kanskje kunne være løsningen på våre problemer. Nei! sa den ene broren. Denne skruen sitt så fast at den for alltid vil sitte der, det er umulig å få den ut. Duknakket, skuffet og fortvilet var kjæresten i ferde med å snu på hælen og gå videre i jakten på løsning. Men, sa broren, vi kan borre nytt høl, ved siden av. Vips, nytt problem løst på magisk vis, og jeg hadde lært noe om enda flere båtdeler. Kanskje dette var et tegn på at hellet begynte å snu?


En skrotnisse og trollmann.


Pakkboks, aksling og propell er på plass igjen!

Du kan jo selv tenke deg at dagene gikk som bare det. Det som var tenkt å være to, tre dager på land, ble litt over en uke. Skrekk og grusomme gru, så dyrt det ble, men omsider kom dagen da Perlen skulle ut igjen. Men vi hadde ett problem til å ta tak i. Hvorfor gikk ikke damen i gear da vi skulle ha henne på land? Vi prøvde gearet litt inn og ut, og bak og fram, og det virket tilsynelatende, problemene fra uken før så ut til å være borte, helt til et lyst hode sa at propellen skal stå fast når båten står i gear, det gjorde den ikke. Den gikk like lystig rundt. Det er vel unødvendig å si at flere enn ett hjerte sank i brystet på forsamlingen. Men det lyse hodet kom med et forslag til, vi må jo prøve å starte motoren for å sjekke om det virkelig ikke fungerer. Som sagt så gjort, og en innretning med hageslange, trakt og diverse annet ble ført opp til kjølevannsinntaket på den strandede Perlen og motoren ble startet. Og jippi! Gearet fungerte! Det var bare det at det ikke fungerte som forventet uten å starte motoren fordi det var hydraulisk. Ny kunnskap inn i et slitent hode, hydraulisk gear!


En flytur for meg og Perlen.


…og endelig med vann under buken.

Så da! Endelig! Stroppene ble ført rundt den runde Perle-kroppen og maskinen ble startet. Brumbrum, Perlen føk til værs, og jeg fikk lov til å sitte på. Perlen går både til vanns og til værs. Med skrekkblandet fryd ble Perlen og jeg svingt rundt til vi endelig, endelig, endelig fikk vann under kjølen igjen. Og hun var tett. Som en potte. Gode fine båten, med gear som virker. Og hvorfor det ikke virket da hun skulle opp? Vi vet ikke helt, kanskje en kabel i klem, eller noe annet mekanisk. Båter er lunefulle typer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.