Long time, no sea?

Det føles som jeg har levd en fullstendig båtfri tilværelse i litt mer enn ett år. Båten vår har vært på land og vi har vært hytteboere med kronisk båtabstinens. Sjøen har vært for langt unna til at vi kan se den, båten har hatt luft under buken og jeg har ikke lenger saltkrystaller fra sjøsprut i håret.

Det kan være det er en liten unøyaktighet, det her. Jeg har nemlig jobbet som fergeskipper de to siste somrene, på verdens minste ferge. Den tar bare ti passasjerer. Undine går fra Alværn til Steilene, og de som kjenner geografien i dette området vet at det ikke kan sidestilles med å krysse verdenshavene. Det tar cirka tre minutter å forsere strekningen.


Om bord i fergen Undine. Jeg elsker å kjøre båt!

Men tenk å få lov til å være fergeskipper! Det er den aller beste sommerjobben jeg noensinne har hatt, og jeg går til jobb med et smil om munnen, hver gang. Det letter faktisk også litt på båtabstinensen, selv om min lille ferge ikke har overbygg, og dermed ikke byr på muligheten for å våkne om bord med bølgeskvulp få centimeter fra hodeputa. Men båt er båt, på et vis.

Passasjerene som sitter på med meg, sørger jeg for så godt som jeg kan. Jeg har billettveske og forsøker å holde en lett autoritær mine, men det er jeg litt usikker på om jeg får til, noen ganger smiler jeg så bredt at det nok ikke er spor av noe autoritært noe sted. Men jeg vil veldig gjerne være en trygg og bestemt, dog en ganske trivelig fergeskipper som svinger sine passasjerer trygt og elegant over det bittelille havstykket. Og får alle trygt over, selv om det blåser aldri så mye, eller sjøen bruser og bølger seg.

Fergeskipperjobben på Steilene på Nesodden innebærer uendelig mye mer enn bare å kjøre båten. Jeg jobber også med utleie av tre nydelige lokaler, og ordner og fikser og passer på at alle som er der har det så bra som mulig. Jeg vet hvilken del av jobben jeg liker aller best, det er å kjøre båt så klart, ingenting slår det. Når det har vært så varmt som det har vært i sommer, er det best å være ombord i Undine, cruise rundt i 5-6 knop. Hun fanger opp alle de små og svale vindpustene som finnes der ute en tropevarm sommerdag. Da kjenner jeg på en intens lykkefølelse, det er ikke noe sted i verden det er bedre å være.


På Steilene ser man sjøen fra alle rom, gjennom alle vinduer.

Det er en del av denne jobben som er veldig viktig, som jeg ikke var helt forberedt på at jeg verken skulle komme til å gjøre, eller at jeg skulle komme til å sette sånn pris på, det er å vaske toaletter, å fylle på dopapir, tørkepapir og såpe, og ikke minst søppeltømming. Ved første øyekast er det kanskje ikke det meste spennende av arbeidsoppgaver, men tenk deg et samfunn uten vaskefolk, søppeltømmere og annen renovasjon. Smittefare, gris overalt, søppel flytende rundt… Hvis jeg kommer ut til øyene og skal jobbe en dag, og det er fire-fem dager siden noen har vært på jobb, ser det rett og slett ikke ut. Det flyter av papir på gulvet og det som verre er, kan du skjønne det, at folk ikke tar opp etter seg? Vel, jeg gjør det jo for dere alle! Med en etter hvert ganske stor glede. Jeg vet jo selv at jeg sjelden tenker på hvordan toaletter ser ut, fordi det fungerer. Men hvis jeg derimot kommer til et toalett som ikke er særlig delikat og lekkert, da legger jeg merke til det, vær trygg, og det tror jeg alle gjør.


Vasketralla, med utsikt til sjøen (du ser den bak hekken).

Her forleden dag møtte jeg en særdeles trivelig mann på toalettet. Jeg var i full gang med vaskekosten, og han feide inn med elegant seiljakke. Så sa ha: vet du at du gjør samfunnets viktigst jobb? Ja! sa jeg. Det har jeg skjønt, og jeg setter min ære og stolthet i å gjøre det så bra som jeg bare kan.


Må man legge ut selfies når man blogger? Nei, men her er jeg på Steilene, med «Ener’n» i bakgrunnen.


En selfie til, på den hemmelige pletten min.

Moral og meningen med denne teksten? Tja, bare at livet er mangfoldig, og mange ting vi gjør er viktig, ikke bare det som gir kred (selv om det er det gøyest…). Eller bare dette: Båt er best!

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.