Nei, det er ikke kaldt å bo i båt!

”Er det ikke kaldt å bo i båt?” Alle spør om det. ”Jeg skjønner at det er fint om sommeren, altså, men vinteren, hvordan holder du varmen?”

Tenk på huset ditt, eller leiligheten din. Ganske stor plass, selv om du helt sikkert synes det er litt for lite, men det er faktisk ganske mange kubikk med luft som skal varmes opp for at du ikke skal fryse. I en båt er det lavere under taket, og det er mye mindre gulvareal. Altså mindre luft å varme opp. Det er klart det kan være litt kaldere i en båt, de fleste båter er ikke veldig godt isolerte i skroget, og kanskje ikke lagd for å brukes hele året og til bolig, men det tar ikke så veldig lang tid å varme opp. Mitt hemmelige våpen har vært en liten vedovn. Vel, ikke så veldig hemmelig heller, det luktet hyttetur i påskefjellet rundt hele skuta mi om vinteren.

Jeg sier at mitt våpen ”har vært en liten vedovn”. For et par år siden kvittet meg med min tredje båt, Leyla, og med den min første båtvedovn. Jeg har fortsatt litt kjærlighetssorg for Leyla, vi var sammen i flere år, i tykt og tynt, varmt og kaldt.


Leyla, min trofaste følgesvenn.

Sammen med kjæresten, for det var jeg så heldig å få for noen år siden, har jeg kjøpt min fjerde båt. En seilbåt som vi har brukt mer enn ett år på å gjøre til oslofjordens vakreste og mest spesielle, smekre, svarte svane, og i disse dag jobber vi med å sette inn en vedovn også i henne, før vinteren setter inn. Men mer om den skjønnheten en annen gang.


En sånn liten tass holdt meg varm flere år.

Å fyre med ved i båt er litt likt å fyre med ved i et hus eller en leilighet, men ikke helt. Jeg kan for eksempel ikke gå innom en bensinstasjonen og kjøpe en liten sekk ved til helgens peis-og-ost-og-vin-hygge. De vedkubbene er altfor lange. En båtvedovn er gjerne mye mindre enn en husvedovn. Men om jeg kjøper en vedsekk får jeg varme og glede av kubbene minst to ganger. I tillegg til å bære sekken om bord, må jeg nemlig sage hver eneste en av dem i to, og kløyve dem i tillegg. Varmen fra saging er nesten like effektiv som varmen fra en glødende vedovn, det har jeg erfart mange ganger. Jeg har forresten en øks i båten, det er det kanskje ikke alle som har, men jeg bruker min båtøks mye, til de underligste ting, ikke bare til vedkløyving. Men det har jeg ikke tenkt å si noe mer om akkurat nå.

Å skaffe ved er som sagt en sak for seg selv når man bor i båt. På øya mi, der jeg hadde båtplass de første seks årene, var det også en båtslipp, det var faktisk to båtslipper, men den ene båtslippen var absolutt ikke aktuell i denne sammenhengen. På båtslippen jeg snakker om er det en kappkasse. Der har jeg fått lov til å gå og ta rester, som likevel skulle kastes. Resultatet var at jeg skaffet min deilige, lune vinterbåtvarme ved hjelp av teak, eik og andre svært så edle tresorter. Det føltes rart å fyre med slike tresorter, men hva skulle jeg gjort? Kappet skulle kastes uansett, og harde tresorter gir mye og god varme.

Vår nye båtvedovn er en mini-vanlig ovn, med steiner i som holder på varmen lenge, på utsiden er den laget av solid støpejern. Den forrige var i stål, uten noen elementer som holdt på varmen. Men den ga til gjengjeld varme umiddelbart. Det fineste jeg vet en kald vinterdag er å sette på kaffe, fyre i ovnen og sitte og se på flammene mens kaffen varmen kroppen og vekker hodet. Hvis jeg kastet inn en liten kubbe for mye kunne ovnen bli rødglødende fra rett over båtovn-knærne til rett under pipegjennomføringen. Skremmende og fascinerende, og kanskje ikke helt etter brannvesenets retningslinjer. Men sannheten er, folkens, dere som tror det er kaldt å bo i båt, at jeg ofte måtte sette opp dører og vinduer når jeg fyrte i båt-ved-ovnen min. 20 kalde minusgrader ute klarte ikke å holde unna den intense, herlige varmen fra en rødglødende ovn. Og for dere som lurer på om det også er fuktig om bord. Nei! Det er ikke fuktig i en båt som holdes temperert, ikke i de båtene jeg har hatt i hvert fall.

Nå gleder jeg meg til å snart kunne fyre opp i vår splitter nye minivedovn, om bord i vår nye skjønnhet, The Black Pearl. Jeg venter bare på vinteren, sommeren 2018 har vært altfor varm for en som elsker sin båt-ved-ovn.

Annonser

2 kommentarer til «Nei, det er ikke kaldt å bo i båt!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.